Политиците обсъждаха заплахите пред България

 

България се готви за мащабна бежанска вълна. Политиците чертаха сценариите за реакция на Консултативния съвет за национална сигурност при президента. На него държавните мъже изразиха общо мнение, че опасността от терористични действия в Европа се засилва, а мигрантският поток към страната ни заради конфликтите в Близкия Изток, Азия и Африка няма да отслабне. 

 

Пет часа политиците и шефовете на службите обсъждаха при Плевнелиев предизвикателствата, пред които е изправена България заради променената геополитическа обстановка. 

 

Почти с пълнен консенсус решиха, че трябва да имаме готов план за действие в кризисни ситуации, които могат да бъдат предизвикани от терористични заплахи в Европа, радикализирането на малцинствени групи в съседни на нас страни и от засилен мигрантски поток.

 

"Най-голямото предизвикателство пред страната ни са нелегалните вълни, които заливат Европа. След мерките, които ще вземат някои европейски страни, може и ние да се сдобием с огромно количество от тези гости”, коментира Красимир Каракачанов.

 

В края на консултациите президентът обобщи. 

 

"Потенциален е рискът от нарастване на миграционния поток към и през България. Ситуацията би се влошила от продължаваща неспособност на ЕС да защити външните си граници”, заяви Плевнелиев. 

 

Затова държавата трябва да изготви план за действие при бежанска вълна по границата, както и да отдели повече пари за опазване на територията ни. Политиците решиха, че на европейско ниво България трябва да настоява за разширяване на зоната за сигурност на ЕС. 

 

Слабо звено в системата на сигурността е борбата с кибертероризма. Като пример бяха посочени хакерските атаки срещу сайтове на основни институции по време на изборите. Политиците отбелязаха, че липсват и гаранции за енергийната ни сигурност. Понеже зависими сме от един доминираш доставчик на газ.