Прокуратурата проверява информация, че център във Варна е предлагал пари на жени за яйцеклетки

 

Съмнения за незаконна търговия с ембриони. Прокуратурата проверява сигнал, че медицински център във Варна предлага пари на жени, които даряват яйцеклетки, нещо, което законът забранява.

 

„Плащаше се между 2000 и 3000 лева”, твърди Пламен Иванов.  „Самото даряване не се плаща, дават се пари за пътни разходи и неудобство”, обяснява д-р Алкан Емин, който стана публично известен, след като помогна на една 62-годишна жена да забременее.  Доскоро двамата са съдружници в клиника за ин витро във Варна. След като решават да се разделят, двамата започват да се замерят с обвинения.

 

Пламен Иванов показва на екипа ни съобщения между пациент и клиниката. „Докторът е предложил ембриони на жена, като й е казал, че мъжът й няма да знае, пациентката е много възмутена и отказва”, обяснява Иванов. Емин обаче категорично отрича това да е вярно.

 

Екипът ни обаче не успя да открие тази пациентка. Не открихме и жената, която се жалва пред прокуратурата, че е платила 18 000 лева за неуспешни процедури при д-р Емин.

 

"Когато в една клиника цената е между 5000 и 6 000 лева, а в друга е между 12 000 и 15 000 лева, това означава, че при високата цена - на донора се плаща. Пациентът плаща разходите и за донора, както и така нареченото обезщетение. Ако реципиентите и донорите излязат и кажат какво се е случило с тях, това може да се докаже, но за съжаление те няма да го направят”, коментира Виктория Димитрова от Фондация „Майки за донорството”.

 

Според друго обвинение донори са ставали жени със здравословни проблеми. „За едната пациентка, психиатърът не си е сложил подписа, а на една от донорките – детето й не беше добре”, твърди Пламен Иванов.

 

„Срещу всеки един преглед има външен експерт. Той е външен на болницата и удостоверява, че жената е психически здрава”, твърди Алкан Емин. Въпреки че сега говори публично, през изминалите две години Пламен Иванов не е предупредил пациентите за проблемите. 

 

Коментарът на Здравната инспекция във Варна по случая - гледайте във видеото!