Какво е да танцуваш в инвалидна количка?

 

Какво е да танцуваш в инвалидна количка? Въпреки че по света има стотици клубове за хора с увреждания, в България мисията изглежда невъзможна. Да я изпълнят, са се заели Милена Георгиева - треньор по танци и Филип Христов - с церебрална парализа. С тях ни срещат Рада Богданова и Милен Цанков.

 

Те танцуват още танго, румба, ча-ча-ча. Няма танц, който да не оживее във фантазията на Милена за този свят,: в който сковаността може да се превърне в грация. За Филип, претворяването на фантазията, означава живот.

 

Филип е бронзов и сребърен медалист от две световни и едно европейско първенства по танци.

 

"Върнахме се с медали, върнахме се с купи, горди  ищастливи. Е, малко ни разочарова как ни посрещнаха, никой не разбра какво и защо се случи по темата", казва Милена.

 

Никой не иска да подкрепи каузата с пари.

 

"Ние сме ходили и до футболния съюз, ходили сме навсякъде, но никой не дава финансови средства", казва Филип.

 

Скъпи са и специалните танцувални столове, и транспортът до столиците на първенствата. Такъв лукс Филип и Милена не могат сами да осигурят. А тя приема обаждания от цялата страна - от желаещи да споделят мига, в който тромавата  количка става танцуваща вселена.

 

"Поне успяваме да доставим малко радост на Филип и на още едно момиче като него. Има училища, които са достъпни, но те пък не работят вечерно време до късно и събота и неделя, които ние да можме да ползваме", казва Милена.

 

Ето колко е достъпна залата, в която тренират. Камо ли откриваема, в софийски квартал Свобода.

 

Желаещи да партнират на хора с увреждания са и всички възпитаници на Милена. Рафтовете в читалището не стигат за техните купи. Остава да се намери подходяща зала.

 

Колкото до цената - няма еквивалент, по-скъп от усмивката на Филип.

 

Повече по темата гледайте във видеото.