Пострадали са 80 души

Най-малко 27 души са убити и над 80 ранени в троен самоубийствен атентат днес, извършен на пазара в Лулу Фу, чадски остров в езерото Чад, предаде АФП. Трима атентатори камикадзе се самовзривили на три различни места по време на седмичния пазар на острова.

Още по темата

 

На 9 ноември чадското правителство обяви извънредно положение в района след предишни самоубийствени атентати, извършени от нигерийските ислямисти от "Боко Харам" – групировка, която, както бе съобщено, се присъедини към ИДИЛ.

 

От месеци зачестяват атаките и самоубийствените атентати на групировката в чадските села покрай езерото, разположено на няколко километра от границата с Нигерия.


Най-кръвопролитното нападение бе на 10 октомври, когато загинаха 41 души и 48 бяха ранени.
Езерото Чад е поделено между Нигерия, Нигер, Камерун и Чад. Макар то да намалява с всяка изминала година заради климатичното затопляне, по него има много острови и островчета на рибари. Крайбрежието му е обрасло с гъста растителност, което улеснява проникването на ислямистите от Боко Харам в Чад.


От една година чадската армия участва в регионална военна операция срещу Боко Харам, което е и една от причините за ислямистки атентати в крайбрежните страни – Чад, Нигер и Камерун. 

 

През август тази година Нова телевизия съобщи, че нигерийската групировка се е заклела във вярност на ИДИЛ. Западни служби потвърдиха, че разпространеното съобщение на "Боко Харам" е автентично.

 

Припомнете си подробности във видеото!