Вижте с какви предизвикателства се справят военните

 

Военен хеликоптер спасява бедстващ плавателен съд и удавник в открито море. Спасителната акция е само част от тренировките на най-старата военна база у нас „Чайка”. 

 

При тренировка на спасителна операция по въздух условията са едно към едно с истинска ситуация. Реакциите и решенията трябва да са бързи, а всяка грешка може да е фатална. 

 

Освен в спасителни операции, хеликоптерите „Пантер” участват в задачи за борба с пиратството, въздушното разузнаване и контрола на корабоплаването. 

 

Една от последните спасителни операции с „Пантерите” е продължила близо 5 часа. Издирвали са изгубен моряк.

 

„Започваме процедурата обикновено от около 30 метра, което е 100 фута височина, ако позволява в случая плавателният съд, след което се оценява на момента обстановката. По принцип целта е да се прави на минимална височина, което осигурява достатъчна безопасност и за по-кратко време изпълнение на процедурата”, обясни подполк. Спас Спасов, командир на авиобаза „Чайка”. 

 

Наложило се да излетят и заради турския танкер „Пазар”, който бедстваше край Калиакра през октомври.  

 

„Да видим каква е ситуацията, да попитаме има ли нужда от помощ, дали е обявил бедствие и с какво можем да помогнем. Капитанът на турския кораб отговори отрицателно и на трите ни въпроса. Оценихме отгоре обстановката, дали има нефтен разлив, слава Богу, нямаше”, разказа още подполк. Спас Спасов.

 

Всяка задача обаче зависи от опита на пилотите. А летателните часове не стигат.

 

Повече гледайте във видеото!