Те настояват професионалната квота да има превес над политическата във Висшия съдебен съвет

 

 

Съдии в тоги се събраха за пореден път пред съдебните палати в София и Пловдив. 

 

Вместо протест – разговор. Очи в очи с гражданите. За реална съдебна реформа. Така за втори път съдиите показаха недоволството си от приетите конституционни промени.

 

В знак на несъгласие с реформата отново се събраха пред Храма на Темида. А за да поискат справедливост, символично поставиха везни на тогите си. Подкрепиха ги и гражданите.

 

От съдийското съсловие уточниха, че протестът им не е срещу прокуратурата. 

Още по темата

 

„Това, което искаме, е с разделянето на две квоти, съдиите да не се месят в работата на прокурорите и обратното – прокурорите да не се месят в работата на съдиите”, заяви Иван Георгиев - говорител на Съюза на съдиите в България.

 

Призивът на Съюза на съдиите беше чут и от други съдилища в страната. В Пловдив също поискаха реформирана съдебна система.

 

„Тук съм, за да кажа „не” на това, което се случва, и да работя достойно”, заяви Красимир Лесенски, съдия от Районен съд-Пазарджик. 

 

Сред протестиращите бе и адвокат Михаил Екимджиев, който не веднъж осъжда България в Страсбург заради липса на правосъдие у нас. 

 

Разговорите за реформата в системата ще продължат. Докато съдиите не постигнат искането си – професионалната квота да има превес над политическата във Висшия съдебен съвет. За да може системата да се управлява от хора, които са вътре в нея.

 

От съюза на съдиите обявиха 16 декември за ден на отворените врати във всички съдилищата в страната.