Срещу Величко Адамов са започнали три досъдебни производства

 

Започнаха три досъдебни производства срещу бившия ректор на Стопанската академия в Свищов Величко Адамов. Той нашумя след поредица от разследвания на Нова телевизия и след скандали около избора на нов ректор на висшето учебно заведение. Днес прокуратурата го разследва за злоупотреби, източване на пари и принудително събиране на средства. 

Още по темата


Обвинението се захвана с Адамов след поискан одит от служебно назначения ректор Иван Върбанов. Според проверката, в периода между 2012 и 2015-та, ръководството на академията е ощетило учебното заведение с милиони, след като е сключило неизгоден договор за печатане на учебници. Те са се печатали от академичното издателство и са се продавали на дистрибутор на производствена цена от 1-2 лева. След това учебниците са препродавани на Академията за 45 лева, а студентите са се бъркали по 50 лева за тях. 


Второто досъдебно производство е заради командировъчни с невярно съдържание. Твърди се, че служители на Академията са били командировани, за да работят на частната вила на Адамов. 
Третото разследване е заради съмнения, че бившият ректор насилствено е събирал големи суми пари за вдигане на бюстове на неговите предшественици на поста. Професори, доценти и преподаватели били задължавани да се бръкнат с между 300 и 1000 лева. 


Освен с обществени поръчки и нарушения за милиони, Адамов нашумя и с това, че си е издействал пожизнена рента от 1500 лева месечно, както и натупани завидни хонорари за поне 1 млн. лева. Твърди се още, че бившият ректор на Академията е взимал и 100 хиляди лева годишен хонорар от Центъра за магистърско и дистанционно обучение.


Опитите на екип на Новините на Нова да се свърже с Величко Адемов удариха на камък.