Размисли и страсти от най-високото село на Балканите

 

Най-високото село на Балканите се намира в България. Почти безлюдно, след като десетки години е било пълно с живот. Какво виждат отвисоко хората, които живеят откъснати от света, често без ток и освен това без път провери екип на „Събуди се”.

 

Хората в село Манастир вярват, че като погледнеш нагоре, можеш да докоснеш небето, а сведеш ли поглед надолу – виждаш целия свят.

 

Възрастните хора все още помнят как е създаден Манастир. Три рода от съседното село Давидково решават да бягат от робството, защото домът им остава в Османската империя след подписването на Берлинския договор. 

 

В селото има десетки изоставени къщи, защото светът долу е прибрал собствениците им. Портата на една къща обаче е винаги отворена - тази на баба Лена. Има 6 внучки и 11 правнуци. Две от трите й деца са загинали в катастрофа. Не обича да се оплаква и казва, че вярата е тази, която й е помогнала да се справи с трудностите през годините.

 

По улиците на Манастир няма стъпки. Времето минава, но нищо не се променя. За да стигнем до най-високата къща в селото, трябва да се изкачим по най-стръмната уличка. Там живее баба Гина, изгубила баща си, когато е само на 4, а на 14 е изпратена да слугува в Пловдив.

 

Стане ли тъмно в Манастир, всеки остава сам със своята мъка. Но най-мъчно им е, че това ще е поредното село, което ще изчезне от картата на България и за него ще си спомня само Господ.

 

Репортер: Василена Гръбчева