"Забранихме на 35 900 души да влизат в страната", подчерта турският вътрешен министър

"Турските власти са задържали във вторник заподозрян за участие в терористичната атака в Истанбул", съобщи турският министър на вътрешните работи Ефкан Ала, цитиран от БГНЕС.

 

По време на съвместна пресконференция със своя германски колега Томас де Мезиер в Истанбул той обяви, че седмица преди терористичното нападение в Турция са задържани 220 заподозрени за връзки с ИДИЛ и други радикални групи. В нощта след нападението е арестуван един заподозрян за участие в нападението вчера в турския град.

 

Той добави, че от началото на кризата в Сирия в Турция са задържани 3300 души за връзки с ИДИЛ.

 

„Забранихме на 35 900 души да влизат в страната. Това са хора от общо 124 страни”, заяви турският министър, като добави, че сред тях има и германски граждани.

 

„Германия и Турция възнамеряват да обединят силите си и да дадат съвместен отговор на терористичната атака, при която във вторник бяха убити девет граждани на Германия”, заяви от своя страна германският външен министър Томас де Мезиер.

 

„Дойдох тук, за да покажем на всички германски и турски граждани, че осъждаме този терористичен акт. Германия също е обект на терористични заплахи и отговорът трябва да бъде споделен”, каза де Мезиер.

 

Според него целта на организаторите не са били германски граждани.

 

Двамата министри са се договорили Турция да предостави всички резултати от разследването, но изрично се подчертава, че няма доказателства мишената на атаката да са били германски граждани.

 

При вчерашното нападение в Истанбул бяха убити 10 души. По думите на германския министър няма причини на германските граждани да се забрани да пътуват до Турция.

 

„Не виждам причина да се прекъсват или отлагат пътувания до Турция”, заяви външният министър на Германия Томас де Мезиер.

 

Припомнете си основните факти по случая: