Как ще се пренареди европейската туристическа карта?

 

След кървавия атентат туристическата индустрия в Турция е на път да отбележи сериозни загуби. Подобна е и съдбата на други популярни туристически дестинации, които станаха мишени на терористи. Как ще се пренареди европейската туристическа карта?

Още по темата

 

Атентатът в Турция всъщност е поредният удар срещу туризма такъв, какъвто го познаваме в Европа. Към събитията в Истанбул добаваме експлозията в автобус на гвардейците през ноември миналата година в Тунис и атаката срещу хотел в египетския курорт Хургада в началото на 2016-а. Така три от топ дестинациите на европейците почти отпаднаха от картата. Турция вече загуби почти 8 милиона туристи с ранни резервации, а Тунис - близо милион души.

 

Никой не би избрал да пътува там, където животът му е в опасност. Това смята и Иво, който редовно почива със семейството си в Турция. И споделя, че доста ще се замисля дали да отиде отново там.


Притеснени са и хората на автогарата в Хасково. Но ще пътуват, защото бизнесът им зависи от това. 

 

Опасенията у нас не са изолиран случай. Споделят се и от европейците, и от другия важен фактор на туристическия пазар - Русия. След кризата със сваления руски самолет Турция загуби около 3 милиона руски туристи. А след инцидента с взривения руски пътнически самолет в Синай, руснаците се оттеглиха и от Египет.

 

Прогнозите са европейският турист да се насочи към курортите в Южна Европа и извън континента.

 

Според експерта Румен Драганов желани дестинации могат да станат страните от Kарибския басейн, Индонезия, Тайланд, Виетнам, Куба. Ще се активизират пътуванията и към Съединените щати и Канадa, които досега бяха пасивни.


Според Драганов летният сезон у нас вече е договорен. Страната ни може да поеме не повече от 200 хиляди туристи. И то извън пиковите месеци. Можем да отчупим дори по-голямо парче от европейската баница, но едва през 2017 година.

 

Това ще стане, ако успеем в близките години да вдигнем качеството на обслужването и увеличим заетостта на легловата база, която в момента се движи около 30%.