История за рицарите на доброто.

 

Някои случайни срещи на улицата завършват със смърт, други – с нов живот. Минчо от Карлово, който живял без зрение, без дом, без семейство и без надежда, докато не срещнал Ивайло. 

 

"Той минаваше по улицата и чукаше с едно бастунче по тротоара. Помъчи се да мине улицата, но е сляп и не можа", спомня си Иво. 

 

"Четири месеца спи пред  джамията, „Куршим джамия” в Карлово. Няма какво да яде. В много тежко състояние беше. Една торба с кокали. Подвижен скелет", разказва той. 

 

Минчо е на 54 години, разведен. Като млад работи като пожарникар в София, а след това е строителен работник в Карлово. Миналата година губи зрението си и е с пердета и на двете очи. В този момент търси помощ от сестра си и племеника си, но не я получава.

 

Ивайло решава да му помогне и да накара и други хора да го направят. Пуска призив във Facebook. Още на следващия ден десетки хора откликват.

 

В рицари на доброто за Минчо се превръщат и д-р Антон Ангелов, който го оперира без да вземе пари в замяна, Георги Райчев и Тодор Дамянов, които събират по-голямата сума за очните лещи и Николай Митов, който дава къщата си, за да може Минчо да има покрив над главата си.

 

Само за четири дни Ивайло събира парите за лечението на Минчо, а след месец възрастният човек вече може да вижда.

 

Остатъка от парите рицарите на доброто дават на три деца със специални нужди от центъра в Карлово. А в новия си живот в светлина, Минчо вече пристъпва по-уверено. 

 

Който иска да помогне може да се свърже с Минчо на мейла на "Събуди се" - wakeup@ntv.bg

 
Репортер: Василена Гръбчева