Отоплението е пуснато едва в Стара Загора

 

 

България остава скована от сибирски студове. Днешната сутрин беше дори по-мразовита от вчера. В Кнежа термометрите отчетоха минус 23 градуса, в Севлиево -минус 22, в Плевен - минус 20 градуса. До минус 18 градуса падна температурата в Монтана, Драгоман и Шумен. 

 

Именно пътници от Шумен бяха подложени на истински леден кошмар във влак, пътуващ към Тулово и Пловдив.

 

В продължение на цели седем часа пътниците от влака по линията Шумен-Пловдив са студували в купетата, а отоплението е било пуснато едва в Стара Загора, твърдят пътуващите. Те разказват, че в някои купета дори навявало сняг от прозорците, които нямало как да бъдат затворени.

 

 „Много студено. Не във всички купета и вагони има отопление. Сняг има, хлъзгаво е навсякъде и вътре се хлъзга. Просто условията не са благоприятни и не е добре”, заявява Венцислава.

 

Маргарита живее в Испания. Рядко ѝ се налага да пътува с родните влакове, но когато го прави, винаги остава разочарована от преживяното. 

 

„В другите държави просто няма такива влакове. Тези влакове, които имат над 20 години, просто не може да пътуват. Това не са условия за пътуване”, заявява Маргарита. 

 

От БДЖ заявиха, че пътниците са местени на два пъти в по-топли вагони, защото температурата в пътническите купета наистина била ниска. Накрая ги настанили в първа класа без да доплащат.

 

„Направено е всичко възможно, за да им е приятно и комфортно на пътниците, но външните температури си оказват влияние. Хубаво би било, ако все пак имахме нов подвижен състав”, заявява Пламен Митев от „Пътни превози”-Горна Оряховица. 

 

От БДЖ не дават гаранции, че случилото се на пътниците от Шумен за Пловдив няма да се повтори.