Рисунката имитира плакат от мюзикъла "Клетниците"

Видео: Ройтерс

 

Британският графити художник Банкси нарисува нова творба на една от сградите срещу посолството на Франция в Лондон, в която осъжда отношението към бежанците в лагера в Кале, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

 

Рисунката имитира плакат от мюзикъла "Клетниците", но във версията на Банкси Козет плаче, потънала в облак газ. Баркод препраща към кадри в интернет, според които полицаите са разгонили демонстрация в лагера със сълзотворен газ.

 

Миналия месец Банкси нарисува графити с покойния основател на "Епъл" Стив Джобс като бежанец на стена на лагера в Кале, напомняйки, че той е син на имигранти от Сирия. 

 

На сайта на Банкси се появиха и други графити от френския град, където са приютени хиляди мигранти от Близкия изток и Африка, които искат да стигнат до Великобритания.

 

Привечер работници покриха с шпертплатови панели сатирата, предаде БТА. Предприемачът, който отговаря за ремонта на сградата, обясни, че така иска да я предпази. Първоначално обаче работниците се опитаха да махнат панелите, върху които е нарисувана.