Какво може да направи България по въпроса, разкрива френският специалист Жеролф Жакобс

Пътят към по-доброто използване на възобновяемите енергийни източници е в по-малкия мащаб и по-добре преценената ефективност. България е в позицията да се поучи от европейския опит по въпроса. Това заяви в интервю за БГНЕС френският специалист и предприемач в сферата на зелената енергия Жеролф Жакобс.

 

Той от няколко години се опитва да установи в България компанията си „Грийнбизнес” (Greenbusiness), която се занимава с разработването на проекти за зелена енергия за малкия и среден бизнес, общините и държавата. Характерът и мащабът им е различен – от използване на биомаса, рециклиране на вода, общинско управление на боклука, екологични жилища и т.н.

 

"Днес се опитваме да поставим фокуса върху по-малките проекти, защото има по-голяма нужда от такива. Търсим решения за фермерите като инсталациите за биогаз. Ние използваме само течен тор и по тази причини няма нужда от растителна маса например. Процесът е изцяло автоматизиран. Всичката техника се съдържа в един контейнер и дори не е нужна специална сграда. Това средство може да направи енергийно независима ферма с 60 крави или техния еквивалент сред другите животни. Фермерът не губи възможността да натори земята си, защото оставащата след процеса тор може да се използва и дори е по-ефективна", разказва Жакобс.

 

По думите чу в цяла Европа селското стопанство се превръща във все по-трудно начинание, така че подобни решения помагат за устойчивостта.

 

"Проблемът с производството на прекалено много скъпо електричество от ВЕИ-та в някаква степен е наличен навсякъде в ЕС, но дори в съседна Румъния вече е видимо прехвърлянето към използването на биомасата. Предимството на България е, че може да се поучи от грешките на другите”, казва още Жеролф Жакобс.

 

Според него друг подценен аспект е добивът на топлинна енергия при инсталациите с биогаз, като при комбинирани решения в рамките на инвестицията си фермерите могат напълно да задоволят нуждите на животните и парниците от топлина.

 

"Ефективното използване на неголеми екологични източници на енергия, разположени в близост до консуматорите, би могло напълно да замени конвенционалната енергетика", смята още Жеролф.