200 млн. лв. ще бъдат използвани за изграждането на третия лъч на метрото

След тричасови дебати бюджетът на Столична община за 2016 г. бе приет. 47 общински съветници го подкрепиха, против гласува групата на БСП и коалиция "Сердика", а Светослав Витков и Венцислав Митов от "Глас народен" се въздържаха, информира БГНЕС.

 

Финансовата рамка на София за настоящата година ще е 1,266 млрд. лв. Капиталовата програма е 421 млн. лв., а 200 млн. лв. ще бъдат използвани за изграждането на третия лъч на метрото.

 

Обсъжданията приключиха, след като председателят на финансовата комисия Орлин Алексиев направи предложение да бъдат прекратени. 33-ма съветници гласуваха "за" това да се случи, с което се сложи край на проточилите се спорове. Всички предложения за промяна на бюджета, които направиха общинските съветници от БСП бяха отхвърлени. Същото стана и с тези, направени от коалиция “Сердика”. В рамките на дебата Иво Божков от Реформаторския блок коментира, че проектът за бюджета е бил непрозрачен.

 

Кметът Йорданка Фандъкова пък коментира, че не приема обвинения в непрозрачност и прикриване на нередности.

 

„Приемам всякакви сигнали и където има съмнение за корупция го давам на съответните органи, без да правя чадъри над когото и да било", категорична беше Фандъкова.

 

Орлин Алексиев, който оглавява Комисията за бюджет и финанси на Столичния общински съвет пък, заяви пред журналисти, че предложенията на БСП били несериозни, освен това се вкарвали за гласуване доклади, които били без конкретни цифри.

 

"За мен това е несериозно и го наблюдавам вече девета година", коментира Орлин Алексиев.