Борисов внася кандидатурата ѝ в парламента в сряда

 

 Министърът на образованието Тодор Танев депозира своята оставка в Министерския съвет и тя беше приета. Той обаче ще остане съветник на премиера Бойко Борисов. 

 

Очаква се кандидатурата на Меглена Кунева за позицията образователен министър ще бъде гласувана от депутатите в сряда. В крайна сметка гражданският съвет на Реформаторите не издигна нов кандидат.

 

Един нерешен проблем ще продължи да чака отговори. Новият министър ще трябва бързо да  удари по масата и да каже дали новите учебници за първи и пети клас могат да бъдат отложени. Издателствата вече са атакували заповедта на Тодор Танев пред Върховния административен съд.

 

„Ако заповедта не бъде отменена, независимо дали по съдебен път или от бъдещия министър на образованието учебници за първи и пети клас няма да има не само за 15-и септември, ами до края на 2016-а година”, коментира Веселин Тодоров, председател на Асоциацията на издателите.  Така децата ще учат по нови учебници чак втория срок на следващата учебна година.  „Струва ми се, че и те малко пренавиха гайката”, коментира председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

 

Притеснението остава и заради проектите на учебните програми -  до тук основно по история и литература.  Главният неразрешен въпрос е какво ще стане с темата за Средновековието. Сегашните шестокласници ще го пропуснат заради промяната и поетапното въвеждане на програмите. Вече е ясно, че никой не е имал намерение да заменя „владичество” със  „съжителство”.

 

 

„Притеснена съм, защото образованието отново стана разменната монета на хора, които искат да направят хаос в държавата”, заяви Янка Такева. „Споровете не бяха експертни, а бяха по-скоро политически и се получи едно пренапрягане на ситуацията”, коментира Асен Александров, директор на 51-во СОУ в София.   Кой си играе с българското образование не стана ясно. Ясно обаче е, че недоволството остава. Искания вече се чуват и за национален протест срещу просветните промени.

 

Недоволни от новия закон са и учителите, потвърдиха от образователния синдикат към КТ „Подкрепа”. „Ние имаме много причини за протест и въпросът е кога ще прелее, а тя е почти пред преливане”, заяви председателят на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Юлиян Петров.  Трудностите пред новия министър със сигурност ще са много.  На първо място с доверието, а  че с оставките не трябва да се спира до тук са категорични всички. Експертите също трябвало да понесат отговорност.

 

След като Борисов подкрепи номинацията на Меглена Кунева в сряда предстои гласуване. Реформаторският блок ще даде 13 гласа "за" своята номинация след като от ДСБ няма да я подкрепят, защото са опозиция. Гражданският съвет най-вероятно също няма да са "за".  В ГЕРБ пък подкрепата за вицепремиера най-вероятно ще е единодушна. Очаква се патриотите да решат какво ще правят. БСП - лява България и ДПС вече са категорични, че това не е подходящият кандидат за просветен министър

 

Заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева също реши да напусне министерството.  В късния следобед тя подаде оставка. 

 

Преди дни проф. Тодор Танев разкритикува номинираната за негов наследник Кунева и обясни, че всъщност остава министър на образованието в сянка.