Има ли място нежният пол в управлението на държавата?

 

"Достойно е да управляваш една държава като майка и едновременно с това да носиш отговорност. Проблемът на повечето жени в българската политика е, че не умеят да носят отговорност. Причината е, че зад тях винаги се вижда силната и мачовска фигура на някой политик". Това заяви за "Събуди се" журналистът и пиар експерт Соня Колтуклиева.  

 

Юристът и "Мис България 2009" Антония Петрова отчете, че при премиера Бойко Борисов се забелязва тенденция да се обгражда с работещи жени.

 

"Жените могат да управляват доста по-балансирано. Кметът на София Йорданка Фандъкова постига целите си. Личи си, че столицата се управлява от жена", коментира кметът на Владая Таня Иванова.

 

Мястото на жените в политиката по света отдавна не се оспорва.


"За онези, които със затаен дъх очакват онази любима фраза на медиите – обратен завой – ще кажа само едно нещо. Вие завивайте, ако искате. Тази дама не завива", заяви преди време емблематичната Маргарет Тачър. 

 

"Ще продължавам да се боря, ще се боря докато всяка жена получи правата, възможностите и уважението, които заслужава, докато всяко малко момиче в Америка знае без съмнение, че когато порасне може да бъде всичко, което поиска, дори и президент на Съединините американски щати", категорична е и Хилари Клинтън. 

 

От друга страна на жените политици в България винаги се е гледало някак изпод вежди.