Загубите продължават да растат, недоволството сред родните превозвачи ескалира

 

17 дни продължават протестите на гръцките фермери и блокадата на българската граница. 

 

Според Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт загубите са огромни. 

 

От гръцката блокада са спрени около 1000  камиона, носещи на собствениците си 150 евро на ден загуба. Други 500, например хладилни тирове, носят 500 евро на ден загуби само от дизелово гориво. Това прави общо 400 000 евро на ден, преки щети. Или до днес, за 17 дни протести и блокади 6,8 милиона евро.  

Още по темата

 

Георги е шофьор на камион. Превозва ВиК стока. Живее в Петрич. В момента е на стоянка за тирове в Старо село – на 40 км от София и 140 от „Кулата”. Просто тировете ни със стока вече спират тук. Неговата сметка за принудителния престой в Гърция сочи: 

 

„Харчиш, а не изкарваш. Ако направиш един курс за три дни- добре. Но ако е за три седмици – парите са същите”, заявява Георги. 

 

Представителите на транспортните фирми негодуват по същия начин заради положението на шофьорите си в Гърция. 

 

„Изпада в абсолютна безизходица, на чисто битово ниво. Свършва им нафтата, сутрин, там е планинско, температурата пада до минус десет градуса. Те свършват храната, свършват парите. Моят колега е пратил кола, за да предаде пакет с храна и малко пари на шофьора, като цяло да го ободрят”, заявява превозвачът Георги Минчев. Той не е оптимист.

 

Блокадата на границата носи големи загуби, трудно е да бъдат изчислени, но санкциите за Гърция трябва да бъдат възможно най-тежки и безкомпромисни, категоричен е председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. 

 

„Със сигурност не може да одобряваме бездействието от гръцка страна, такова безчинство там да се допуска. Не може нашите шофьори, които са на работа, да стоят от едната страна с дни и да няма какво да ядат, да живеят в едни мизерни условия, а отсреща да гледат как гърците ядат, пият по цял ден, скари си правят, кебапчета и софри”, заяви Кирил Домусчиев. 

 

Блокадата продължава и утре. И не е ясно, кога ще приключи.