Проверени са документите на близо 15 500 души

278 висши държавници подали неверни декларации пред Сметната палата.

 

Сметната палата публикува списъци с имената на заемащите висши държавни длъжности, които се подали неверни данни в декларациите си за миналата година.


Съобразно закона, декларираните факти са сравнени с информацията, получена от органите и институциите, пред които подлежат на вписване, обявяване или удостоверяване.


Общо 228 от заключения са за несъответствия в ежегодни декларации или уведомления през 2015 г., а при други 50-има души има разминавания във встъпителни и финални декларации за периода 1 януари - 6 ноември 2015 г.

 

Проверени са документите на близо 15 500 души.

 

От тях 14 159 са държавни служители с ежегодни декларации, подадени пред Публичния регистър, включително техните съпрузи и ненавършили пълнолетие деца; 710 души, подали встъпителна декларация и 588 с финални декларации.


В случаите на несъответствие председателят на Сметната палата уведомява изпълнителния директор на Националната агенция за приходите, който трябва да предприеме нужните законови действия.


В 7-дневен срок от получаване на резултатите от НАП председателят на Палатата ги публикува на интернет страницата й в раздел „Публичност на имуществото” – Резултати от НАП.


Пълните списъци с имената на подалите неверни декларации можете да видите на адрес: http://www.bulnao.government.bg/bg/articles/zakluchenija-za-nesyotvetstvie-86.