Корупцията продължава да буди значително безпокойство, коментира ЕК

„Запазват се предизвикателства по отношение на бизнес средата в България. Нестабилната нормативна уредба и ниското доверие в съдебната система възпрепятстват частните инвестиции. Това се посочва в доклад на Европейската комисия, представен в петък, съобщава БТА. 

 

Корупцията продължава да буди значително безпокойство в България, а отговорът на националните власти продължава да бъде възпрепятстван от слаби и разпокъсани институции. Бавното изпълнение на реформите в областта на обществената администрация и електронното управление не позволява значителни подобрения в бизнес средата.

 

Оставащите слабости на системата за обществените поръчки ограничават използването на европейските структурни и инвестиционни фондове. Недостатъчният достъп до финансиране и липсата на подходящи рамкови условия за инвестиции в научни изследвания и развойна дейност възпрепятстват иновациите и конкурентоспособността.

 

Забавянето на важни структурни реформи в ключови сектори като енергетиката би могло допълнително да възпрепятства конкурентоспособността, пише в доклада. Запазват се заплахите, произтичащи от големите задължения на предприятията, както и пречките пред намаляването на задлъжнялостта.

 

Натрупаните в някои сектори задължения могат да се окажат трудни за връщане. Оставащите слабости на пазара на труда продължават да затрудняват растежа на икономиката и ограничават възможността й за приспособяване. Оставащите предизвикателства, свързани с включването на ромите в пазара на труда, с прехода от училище към заетост и с обхвата на обезщетенията за безработица, възпрепятстват напредъка, пише още в доклада. 

 

Функционирането на финансовия сектор се стабилизира, но продължава да има рискове. Ликвидността и рентабилността на банковия сектор се подобриха. Институциите набелязаха слабостите в небанковия сектор, но те все още не са отстранени, отчита ЕК. Въпреки проявената си устойчивост българската финансовата система все още крие заплахи, смятат експертите на Комисията. 

 

По отношение на напредъка към постигане на националните цели на стратегията "Европа 2020" България изглежда вече преизпълнява целите си за намаляване на емисиите на парникови газове и повишаването на дела на енергията от възобновяеми източници, и напредва добре в енергийната ефективност. Повече усилия ще бъдат нужни, за да се постигнат целите за заетостта, преждевременното напускане на училище, висшето образование, бедността и научните изследвания, пише в доклада на комисията. 

 

Припомнете си какви бяха изводи в последния доклад на ЕК по Механизма за сътрудничество и оценка и какви бяха реакции в България след това: