Премиерът откри реновирана компресорна станция

 

България е готова и чака новите източници на газ. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на официалната церемония по завършването на реконструираната реверсивна компресорна станция "Лозенец" край Ямбол. До месец в Странджа ще бъдат открити две нови такива компресорни станции.

 

Премиерът акцентира, че е пренебрегнал съветите на редица „професори“, които казвали, че трябва да се направи диверсификация, но със старите съоръжения. Откритите днес компресори са огромен напредък и  дават възможност на България да преговаря и за Южния газов коридор и за газовия хъб. " С тези компресори ще можем да транспортираме газ във всички посоки", подчерта премиерът. 

 

Борисов припомни, че този проект е стартирал преди няколко години и за него са заделени 200 млн. лв. По думите му, целта е била да се подменят компресорите, както и рехабилитация на газопреносната мрежа.

 

Премиерът коментира и изграждането на интерконекторни връзки със съседните ни страни. „Подписали сме, чакаме и помагаме и на Гърция, за да стане по-бързо. До седмица започват разговорите с Румъния. Предстоят такива и със Сърбия. „Ако там желаят, може да се помогне от българска страна, защото разполагаме с добра администрация. Готови сме и чакаме новите източници на газ“.