Причината за тази стъпка е увеличаването на случаите на тероризъм

Турция въвежда безсрочен комендантски час в провинциите Хакари и Мардин в Югоизточна Турция. Режимът ще обхване областите Юксекова и Нусайбин, предаде БГНЕС.

 

По-рано в петък турският вътрешен министър Ефка Ала обяви началото на нова антитерористична операция срещу забранената в Турция Кюрдска работническа партия(ПКК) в трите области в югоизточната част на страната - Юксекова, Шърнак и Нусайбин.


"С цел да се осигури безопасността на гражданите и тяхното имущество от 22.00 ч. на 13 март влиза в сила комендантски час", се казва в изявление на администрацията на провинция Хакари.

 

Причината за тази стъпка е увеличаването на случаите на тероризъм в област Юксекова.

 

Въвеждането на комендантски час в провинция Нусайбин /провинция Мардин/ ще започне да се прилага от понеделник вечер се казва в съобщение на местната администрация.


Вестник „Хюриет“ съобщи, че в района на Юксекова за една седмица са изпратени 80 танка.
Турското правителство обяви през декември 2015 г. комендантски час в редица региони населени с кюрди в югоизточната част на страната, където редовно стават улични сблъсъци между силите за сигурност и поддръжници на ПКК. Най-дълга е операцията в района Сур на Диарбекир, която е продължила повече от три месеца. Според турския Генерален щаб от средата на декември в рамките на антитерористичната операция са унищожени над 1000 кюрдски бунтовници. Представителите на парламентарно представената прокюрдска Народнодемократична партия (НДП) съобщава за десетки убити цивилни по време на операцията.