Ранените са най-малко 70

 

37 станаха жертвите, а други най-малко 70 са ранени при бомбения атентат в центъра на Анкара в неделя.

 

30 от жертвите са починали на място, а останалите 7 - в болница. 14-има от пострадалите са в критично състояние.

Още по темата

 

Мощният взрив бил причинен от автомобил, пълен с експлозиви. Мястото на инцидента било близо до спирка на градския транспорт, станция на метрото и един от офисите на премиера на Турция Реджеп Ердоган. Местните власти вече съобщиха, че един от атентаторите е жена.


Сред труповете на мястото на атаката били и тези на двамата души, за които се предполага, че са задействали адската машина.

 

Все още никой не е поел отговорност за кървавия атентат в сърцето на турската столица, но изявленията на турското политическо ръководство сочат отново кюрдска терористична групировка, без да я назовават конкретно.

 

След извърнредното съвещание за сигурност на кабинета снощи вътрешният министър Ефкан Ала декларира решимостта на Турция да продължи с твърдост борбата срещу тероризма.

 

Президентът Ердоган, както и преди, заяви, че страната му няма да се откаже от правото си да се защити срещу всички посегателства на тероризма.  

 

Това е третият взрив в Анкара за последните шест месеца.

 

Видео: Ruptly

 

Българският президент Росен Плевнелиев изпрати съболезнователна телеграма до турския си колега Реджеп Ердоган по повод терористичния акт.

 

От името на българския народ и от мое име изказвам най-дълбоки съболезнования на близките и семействата на загиналите в резултат на кървавия терористичен атентат в Анкара, при който загинаха десетки и бяха ранени стотици невинни граждани. Република България остро осъжда тероризма и за пореден път заявява своята решимост, съвместно с партньорите си, да продължи борбата с тази международна заплаха. Надявам се, че много скоро организаторите на този варварски акт ще бъдат заловени и наказани с цялата строгост на закона“, пише Плевнелиев и пожелава бързо възстановяване на ранените.

 

Снимки: ЕПА/БГНЕС