Това заяви говорителят на външното министерство в Пекин Лу Кан

Според Китай решението на Русия да изтегли военните си сили от Сирия ще се отрази положително на преговорите за уреждане на сирийския проблем, заяви говорителят на външното министерство в Пекин Лу Кан, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

 

"Смятаме, че това решение на Русия може да отправи към международната общност позитивен сигнал, да насърчи всички тези страни към диалог и преговори, за да бъде намерено политическо решение за сирийския проблем", каза той.

 

Тази вечер в Женева предстои среща между сирийския опозиционен Върховен комитет за преговори и пратеника на ООН за Сирия Стафан де Мистура. Опозицията вижда като основна задача на женевските преговори да бъде обсъден преходният период в Сирия, заяви по-рано един от лидерите на Върховния комитет Жорж Сабра. 

 

Правителствената делегация, оглавявана от Башар Джаафари, предлага обаче да не се избързва с този въпрос и да се разговаря на подготвителни теми. В понеделник Джаафари отправи към Де Мистура молба да представи списък на опозиционерите, участващи в преговорите, и да гарантира, че всички делегации ще имат равни права.