Нова разполага със запис от мига на трагедията

 

Ексклузивни кадри от терористичния акт в Анкара, който в неделя отне живота на 37 души. Нова разполага със запис от мига на трагедията. Кадрите са от охранителни камери в района на експлозията. 

 

А след взрива Турция е завладяна от страх от нови атаки. В Истанбул повредена кола затвори моста над Босфора. Опасенията от атентат предизвикаха транспортен хаос в огромния град, преди да стане ясно, че тревогата е фалшива.

 

Повече от 24 часа след атентата на мястото зее дупка, направена от автомобила, който се е взривил непосредствено след автобусите. 

Още по темата

 

36 часа след атаката властите дават всичко от себе си, за да върнат нещата в нормалния им вид. Или почти.

 

От спирката, която се оказва фатална за съдбите на стотици, автобусите вече се движат, а много хора се събират да почетат паметта на загиналите.

 

Въпреки усилията на властите, всичко там все още напомня за кошмарната нощ. Прозорците на съседните сгради са изпотрошени до основи. А вместо стъкла, на тях днес е турското знаме.

 

Освен цветята за загиналите, хората са оставили три шала - на враждуващите отбори на „Галатасарай”, „Фенербахче” и „Бешикташ”, както и послание: „Няма да се примирим".

 

„Тези шалове всъщност казват, че тази атака срещу турския народ ни обединява. Това беше едно от важните неща, които липсваха до този момент на нашето общество. Тази трагедия ни направи като един. И точно това е най-солидният отпор, който хората дават на тероризма”, заяви Ахмет Хамди Шишман, кореспондент на TRT WORLD.

 

Ахмет е кореспондент на държавната телевизия. 

 

„ПКК е терористична организация, призната за такава не само от Турция, но и от ЕС. Така че Турция има право да защитава себе си”, смята Ахмет Шишман.

 

Вместо да се успокоява, ситуацията става все по-напрегната, признава и българският посланик в Турция. Надежда Нейнски предупреди сънародниците ни, на които им предстои пътуване до Турция, да имат предвид, че отиват на място с риск. 

 

„Ситуацията в момента е доста тревожна, за съжаление - прогнозите за това как ще се развие не са много положителни”, заяви Надежда Нейнски.

 

 

Още по темата

След големия атентат днес имаше нови боеве и жертви в Турция. Армията и полицията затегнаха блокадата над град Диарбекир. Въведен е полицейски част за нови райони на размирните югоизточни провинции.

 

Управляващите в Турция обвиняват кюрдските сепаратисти от ПКК за атентата. Президентът Ердоган дори поиска депутатите от прокюрдската Демократична партия на народите да бъдат третирани като терористи.

 

Само през нощта сблъсъците взеха четири жертви. Кюрдите обвиняват правителството, че използва терористичните атаки като извинение, за да ги атакува.

 

Действията на властите минават в условията на медийно затъмнение. От лятото насам, в сблъсъците загинаха стотици военнослужещи и кюрдски бойци, както и над 300 цивилни.