Продължава дискусията около новите учебни програми

 

"Робинзон Крузо" няма да се учи от учениците в шести клас. Това заяви зам.-образователният министър Диян Стаматов. 

 

Още по темата

„История славянобългарска” ще се учи четири пъти - три по история и веднъж по литература. За първи път учениците ще се запознаят с историята на Паисий в седми клас. 

 

Възрожденски текстове също няма да се изпуснат. „Хубава си, моя горо” например ще се учи по музика в 6-и клас. „Стани, стани, юнак балкански” пък ще бъде изучаван по литература в 6-и клас. Фолклорната песен „Даваш ли, даваш, Балканджи Йово” ще бъде преподаване по история в 6-и клас. 

 

Средновековието, което изпускат сегашните шестокласници, ще бъде наваксано догодина - в седми клас. Матурите тази година няма да са разделени на модули каквото беше идеята. За сметка на това засилват техническия контрол с камерите за видеонаблюдение. 

 

Преди да стигнат до „Градушка” на Пейо Яворов, учениците от XI клас вече са учили и "Робинзон Крузо", и историята на Паисий. Затова категорично техният избор е един. 

 

"История славянобългарска" е по-добрият вариант може би, защото е текст, който повдига националното самочувствие", коментира Тончо от XI клас.  

 

Изборът на учителите съвпада с този на учениците.  

 

Ученици и учители от Втора английска гимназия изпитаха за последно просветните експерти по учебните програми.  И им поискаха... по-малко учебен материал.

 

Новият план - 40% от времето в училище да бъде за упражнения. Общественият натиск успя да спечели и друга битка. Терминът "съжителство", който предизвика вълна от недоволство, няма да замени османското владичество.

 

Промените при матурите по БЕЛ, които трябваше да влязат в сила след два месеца, а именно – разделянето на зрелостния изпит на различни модули – няма да се случат.

 

"Ще работим за техническото обезопасяване в много стабилен вариант, защото модулите ще създадат друг голям проблем, който е свързан с техническата несъвместима на двата изпита, които са по едно и също време, от една страна. От друга – голяма част от учениците в момента са се подготвили без модули. В този смисъл ще объркаме всички зрелостници”, обясни Диян Стаматов.

 

Дискусията около новите учебни програми, която се провежда между ръководството на Образователното министерство и ученици от столичната Втора английска гимназия, продължава.

 

Видео: БГНЕС