Те премериха сили със 700 състезатели от цял свят

 

С 6 медала се завърнаха параолимпийците ни от Дубай. Отборът ни взе участие в международен турнир с над 700 състезатели от цял свят. 

 

Георги Киряков  кацна на родна земя с 2 златни медала - за тласкане на гюле и за хвърляне на копие. Никоя победа обаче не идва лесно, категоричен е той. 

 

„Пътят до нея е труден, но после оценяваш всичко това, от което си се лишил. Надявал съм се, вярвал съм - иначе няма как. Защо излизаме да се борим, ако не вярваме в силите си”, споделя спортистът.

 

За Георги няма нито празник, нито делник, казва баща му Андон. Мъжът е пътувал почти цяла вечер, за да посрещне сина си на летището. 

 

Сред призьорите е и Радослав Златанов. От състезанието в Дубай той си идва със злато в бягането на 100 метра и в скока на дължина.  


„Винаги казвам, че всички медали, които печеля, са за България”, споделя той. 


Голямата цел на Радо сега е златният медал на Олимпиадата в Рио. Затова и час след пристигането си отново беше на пистата. 


Шампионът ни е с нарушено зрение от 3-годишен, но твърди, че това никога не е било пречка да постига целите си. Признава обаче, че с параолимпийски спорт у нас трудно се изхранва семейство. 

 

„Премиите, които взимаме, не са като при здравите. Нашите пари за лагери и за възстановяване са на половината на здравите. А успехите ни са по-големи”, изтъква той. 

 

Въпреки това всеки ден той е на стадиона. Защото твърди, че не парите, а патриотизмът го кара да печели медали за България.