Страната ни, заедно с Румъния, си поделя челното място в черната статистика за най-голям брой жертви на пътя

 

Българските пътища - най - опасни в Европейския съюз.  През 2015-а страната ни оглавява черната статистика по брой смъртни случаи на глава от населението.  

 

Данните са от доклад на Европейската комисия. Цифрите са плашещи. У нас загиват  средно 95 души на един милион.

Още по темата

 

Такова е положението и в съседна Румъния. Гърция също е на челните места - там загиват годишно в катастрофи 74 на милион.

 

На другия полюс са Малта и Швеция - съответно с 26 и 27 души на милион годишно. 

 

През миналата година при катастрофи в ЕС са загинали 26 000 души, ранените са 135 000. Челно място в тази статистика държи България.

 

Сред най-смъртоносните участъци у нас се подреждат разклонът за Драгичево и Рударци.

 

Най-честите проблеми според експертите са скрити или обезобразени знаци, объркваща маркировка и завои с обратен вираж.

 

Пътят през Кресненското дефиле с опасните си завои и стеснени участъци отнема стотици животи всяка година. Там шофьорите често предприемат рискови изпреварвания, които може да завършат фатално.

 

Тежко е положението и на магистрала "Хемус" край Ябланица. Опасен участък има и по второкласния път между Прохода на републиката и Гурково. Там често има катастрофи с тирове. Между Русе и Бяла на разстояние от 50 км има 7 места с концентрация на пътнотранспортни произшествия. Опасни отсечки лесно можем да намерим и в градовете.

 

А опитът ни да избегнем такива препятствия също може да е опасен. Така се случват около 40 % от катастрофите, твърдят експертите. Версията на отговорните институции е, че опасните участъци в страната са обозначени. От нас се очаква да шофираме внимателно, защото в противен случай може да станем жертва на понятието "несъобразена с пътните условия скорост".

 

А на фона на недобрите пътища - едно обещание. От средата на следващата година по третокласните пътища в страната, които свързват селата, ще се пътува без винетка.

 

В рубриката "Моята новина" получаваме редица сигнали за състоянието на инфраструктурата в България. Изпращайте ни и вие снимки и видеа ТУК