Четири полицейски екипа и куче са участвали в задържането на 44-мата мъже от Афганистан

 

 

Полицейски екшън в гората между Хасково и Харманли. Униформените заловиха 44-ма нелегални имигранти, влезли незаконно в България от Турция. 

 

Сутринта, докато обхождали главния път, полицаите се натъкнали на двама мъже, които се разхождали в района. След като ги проследили в храстите сред дърветата в гората, те открили още 44 мъже. Всички без документи за самоличност и определящи се като афганистанци.


 
По обяд десетки униформени щурмуваха гората край хасковското село Брягово. Помагаше им и следово куче. 

Още по темата


 
„След като са ги проследили, са намерили група от общо 44 чужди граждани, които се самоопределят като афганистанци и за които в последствие се установи, че са минали незаконно държавната граница”, обясни Ангел Цанков, директор ОД на МВР – Хасково. 

 

Заловените нелегални имигранти са мъже между 18 и 25 години. Казват, че бягат от войната.


 
„При нас в Афганистан е страшно. Има много арести, арестуват близките ни. Отивахме към Западна Европа. Там искаме да живеем, да се почувстваме хора”, заявява Таиф. 


 
Минали българо-турската граница с помощта на каналджии, но не казват колко са платили за услугата. Вече трети ден вървели в България. 


 
Разследващите предполагат, че е възможно малка група от имигрантите да са успели да избягат.


 
Води се разследване, при което ще се установи кой, къде и как ги е трафикирал, превозвал, подпомагал. Издирваме и каналджиите в момента”, обясни Ангел Цанков. 

 

Екшънът приключи в районното управление в Хасково, където бяха отведени всички 44-ма задържани.


 
След като приключат всички разпити, чужденците ще бъдат настанени в центровете на дирекция „Миграция”.