Тя ще пристигне в Бургас на 19 април

 

На 19 април в Бургас ще пристигне платформата за проучване и добив на природен газ в блок „Хан Аспарух”.

 

Това обяви премиерът Бойко Борисов при откриването на модернизирана компресорна станция „Странджа“, през която преминава 85% от транзитирания през България природен газ. Към момента страната ни е модернизирала три от четирите компресорни станции за пренос на природен газ. Премиерът смята, че през следващата година страната ни ще има още 4 компресорни станции.

 

Станцията „Странджа“ е включена на изхода на трасето на преминаващия през страната транзитен газопровод за Турция. С модернизацията й се гарантира намаляване на отделяните емисии и привеждане в съответствие с европейските екологични норми.

 

На 19 април в Бургас ще пристигне и платформата за проучване и добив на природен газ. „Тя е толкова голяма, че не може да мине през Босфора, затова идва на части. На 19 април в Бургас ще започне сглобяването й, за да отиде на „Хан Аспарух” за проучването”, обясни премиерът.

 

Въпреки че руски медии обявиха, че Министерството на енергетиката им не предвижда да се изгражда газово трасе през България, то родното ни министерство е спокойно. Убедено е, че за да имаме истинска диверсификация е необходима подходяща инфраструктура.

 

”Трябва да изградим междусистемната свързаност със съседните ни страни. Тогава ще имаме възможност за реална диверсификация и на източниците за доставка на природен газ и на маршрутите за доставка на природен газ”, коментира енергийният министър Теменужка Петкова.

 

Важни са и резултатите от местния добив. За пример бе дадена Румъния, която задоволява 95% от нуждите си от собствени източници.

 

Репортер: Цеца Алексова