Под атака са били страниците на близо 20 големи американски банки и финансови институции

Шведски военни компютри са били хакнати и използвани при кибератака на американски банки през 2013 г. При тези нападения интернет страниците на близо 20 големи американски банки и финансови институции бяха в неизправност в продължение на няколко дни, съобщиха военните в Стокхолм, цитирани от "Франс прес" и БГНЕС.

Още по темата

 

Според военния говорител Микаел Абрамсон сървър в шведската отбранителна система е имала недостатък, който е използван от хакерите. За този случай беше съобщено по-рано от шведския ежедневник DN.

 

„Хакерските атаки бяха предупредителен сигнал за нас и ни принудиха да предприемем много специфични мерки за сигурност, за да предотвратим подобни инциденти“, каза Абрамсон.

 

Шведските сървъри са били използвани при т. нар. нападение от вида DDoS, при което сайтовете на финансови институции като „Citigroup“, „Capital One“ и HSBC са залети с молби за получаване на информация. До провеждането й тази атака бе една от най-големите. Тя започва през 2012 г. и продължава в рамките на месеци.

 

Тогава основен заподозрян за нападенията беше Иран като за предполагаемата причина се смятаха политическите санкции и предишни кибератаки върху негови системи.

 

Освен шведските сървъри в атаката са участвали и редица други уязвими сървъри по целия свят, които заедно са успели да създадат мощен интернет трафик, който е причинил щети на банковите сайтове.

 

Атаките от вида DDoS са основен метод за хакерски нападения и обикновено включват използването на множество компютри, заразени с вируси и координирани така, че да изпълняват едновременни атаки върху определени сайтове.