Паметникът на културата продължава да се руши

 

Още по темата

„Сградата на бившия тютюнев склад в Пловдив може да се възстанови в първоначален  вид. Със съвременните технологии е възможно да се възстанови сградата във вида, в който е била. Министърът на културата Вежди Рашидов със своя заповед е дал едногодишен срок за извършване на тази дейност”.

 

Това заяви арх. Димитрийка Добрева–Ангелова от главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” в Министерството на културата.

 

„Министерството може да търси само административно-наказателна отговорност на собствениците, тоест, налагане на имуществена санкция. Има и санкция за повторно нарушение”, уточни тя.

 

След вчерашните дъждове, нова част от полуразрушения паметник на културата е паднала и застрашава пешеходците в района. Част от гредите и покрива рухнали. Хората, които живеят до тютюневия склад са притеснени сградата да не падне върху блока им.

 

 

От Камарата на архитектите също смятат, че сградата може да бъде възстановена.  „Никакъв проблем няма да се възстанови фасадата. Външният вид на сградата може да се запази, а вътре може да изглежда както иска самият собственик”, коментира председателят на Камарата на архитектите арх. Петко Костадинов.

 

Според архитектите вината за тютюневия склад е не само на институциите. „Това е едно престъпление, което трябва да бъде санкционирано по подобаващ начин. Вината е на самите собственици. Един от собствениците е италиански гражданин. Ако в Италия се случи такова нещо италианската държава ще конфискува сградата”, смята арх. Костадинов.

 

От Община Пловдив засега се въздържат от коментар по темата, тъй като все още не  е приключила проверката на прокуратурата. Утре Административният съд в града ще разгледа жалбата на собствениците на сградата срещу принудителното спиране на разрушаването на бившия склад. 

 

Репортер: Благой Бекриев