Доволни ли са хората от новата система?

 

Новата формула за плащане на такса смет - според броя на хората във всяко семейство, вече действа в най-малката смолянска община. 


В Баните отдавна са премахнали промилите върху данъчната оценка на имотите. Доволни ли са хората от новата система, която ще валидна за цялата страна от догодина? 


В село Малка Арда улиците блестят от чистота. Хората казват, че данък смет им паднал на половина.Станало така защото съседите започнали да се дебнат един друг. Знаели, че таксата им зависи от количеството смет, което селото ще изхвърли.


„Няма аз да плащам за комшията.Трябва да го следя за да има резултати.Всички се съобразяват с изхвърлянето на боклука, защото знаят, че ако изхвърля безразборно, ще плаща по много”, казва Кичка Димитрова. 


На базата на отчети от предходни години от общината решили, че данък смет ще се плаща в зависимост от количеството боклук, което всяко от 13-те населени местта изхвърля. А всяко домакинство плаща в зависимост от броя на членовете си и така всеки се превръща в човекомесец.


„Цените варират различно от 0,50 лв. до 2 лв. за различните населени места. Да приемем, че е 1 лв. за по-лесно изчисление, едно четиричленно семейство за 48 човекомесеца ще плати 48 лева”, изчислява Бойко Ешпеков, специалист в Общинска администрация Баните. 


Изчисленията сочат, че в общината боклука и съответно разходите за него намаляли с повече от 30%.


След въвеждането на новата методика намалели лазходите за персонал и машини. Сметоизвозването се извършва само от 2 камиона и трима работници. 


Предприятията и учрежденията пък плащат въз основа на това колко кофи за смет са декларирали, че ще напълнят през годината. Не са малко и хората глобени за това, че създавали нерегламентирани сметища. От общината са готови да стигнат и до санкции на кметовете, ако не упражняват достатъчен контрол. 


Репортер: Анелия Веселинова