ГЕРБ, РБ и ПФ обсъдиха номинацията му

 

Кандидатурата на Томислав Дончев за социален министър беше обсъдена по време на консултации между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Това обяви в края на срещата лидерът на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов. 


„От разговорите, които съм провел с премиера, бях натоварен със задача все пак да направим едни политически консултации с партиите, които формират мнозинството, как би се разглеждала евентуална номинация за социален министър на вицепремиера Томислав Дончев”, обясни Цветанов. 

 

Той добави, че колегите му са дали изцяло подкрепата си за подобно предложение, но решаваща е ролята на премиера, който трябва да направи съответното предложение в съответния ден.

 

 

Цветанов допълни, че най-късно утре номинацията ще бъде обявена. Томислав Дончев в момента е на посещение в Лондон заедно с премиера Бойко Борисов.

 

От ДПС вече обявиха, че няма да подкрепят кандидатурата на Дончев. 

 

„Още от създаването на това правителство сме заявили, че сме опозиция на това управление заради формулата му. Изборът на министри и бюджетът са онези важни проекти, които прокарват границата между управление и опозиция. Ние няма да подкрепим каквато и да е персонална промяна в този кабинет”, обясни Хасан Адемов, депутат от ДПС и министър на труда и социалната политика в кабинета „Орешарски”, цитиран от БГНЕС.

 

Видео: БГНЕС

 

БСП също не подкрепя кандидатурата на Томислав Дончев за министър на труда и социалната политика, стана ясно от думите на депутатите от левицата Таско Ерменков и Жельо Бойчев, цитирани от БГНЕС.

 

„Един министър по-малко за присъствие на парламентарен контрол, както Кунева и Бъчварова”, беше коментарът на Ерменков. Той пожела на Дончев „работата му да бъде малко по-успешна от усвояването на европейските средства, за които твърдят 100% усвояемост, а на практика е 100% разплащаемост от българския бюджет”.

 

Според Бойчев сме свидетели на поредната управленска и кадрова криза в правителството.

 

Видео: БГНЕС

 

Припомняме, че като вероятен наследник на Ивайло Калфин беше посочен и Тотю Младенов. Той вече беше министър на труда и социалната политика в първото правителство на Бойко Борисов. Една от големите му битки на поста беше срещу злоупотребите при получаването на детски надбавки. Томислав Дончев отговаря за усвояването на европейските фондове в настоящото правителство.


Че битката за президентските избори ще е тежка, стана ясно и от друг факт. Структурата на АБВ във Велико Търново издигна кандидатурата на Георги Първанов за тях. 

 

Ще има ли предсрочни избори според вас? Гласувайте в анкетата ни ТУК.