Как това ще се отрази на трафика?

 

Камионите - отново на пътя, без ограничения. Предвижда се да отпадне забраната те да се движат в началото и в края на уикендите, както и в големите жеги. Как това ще се отрази на трафика, особено с идването на летния сезон?

Още по темата


Идеята специално за температурата е, че новите пътни участъци се правят и ремонтират с по-високотехнологчни и по-здрави материали, твърди държавата.  Затова движението на камиони дори при над 30 градуса, нямало да повреди пътищата. А за ограниченията, свързани с пиковите за пътуване през лятото часове – последния работен ден петък и последния почивен – неделя е, че трафикът тогава не е чак толкова интензивен. Проблем било когато са повече от два почивните дни.


Преозвачите са категорични, че от тези две забрани губят много пари – поне 6-7 млн. на година. Губят и клиенти. Според тях ТИР-овете не пречат на трафика, а като се въведе забрана камионите да изпреварват по основните магистрали – проблем въобще нямало да съществува. Хората обаче смятат, че камионите пречат и то много.


Шофьорите на кмиони пък казват, че по-големият порблем са безрасъдните шофьори с леки коли, а не професионалистите.


От Пътната агенция казват, че са съгласни забраната в петък и в неделя през уикендите да падне. Но не и когато има повече от два почивни дни. Отпадането на забраната за пътуване на камиони по пътищата в големите жеги – над 35 градуса – нямало да разруши пътищата, твърдят от АПИ. И обясняват- новите се правят с по-висококачествени материали, старите вече са достатъчно здрави. От АПИ са категорични - каквото и да се прави, трябва да се затегне контрола.