Като цяло природата не е от най-дискотираните теми у нас

85% от българите смятат, че са нужни специални мерки, които да гарантират запазването на незастроените места по Черноморието, сочи проучване на „Галъп интернешенъл”.

Експериментално е тестван вариант за забрана на строителството поне на километър зад плажната ивица – в местата, които все още не са застроени. Макар и да звучи по-крайно, дори този вариант събира 81% подкрепа. 

По темата

Относно наскоро лансираната идея на управляващите за екоплажове, 89% от българите споделят идеята задължително да има места за природосъобразен туризъм, където да не се строи.

В същото време 15% са на мнение, че опазването на природата пречи на развитието на икономиката. Делът на подобни отговори е по-висок в малките градове, където проблемът е наболял. Две трети пък са на обратното мнение.

Над две трети не са съгласни с твърдението, че организациите, занимаващи се с опазване на природата, са вредни за страната ни. 11% са на противоположното мнение. И тук в по-малките градове дяловете на негативно отношение към зелените организации е по-осезаема.

Според проучването на „Галъп” като цяло природата не е от най-дискутираните теми сред българите. Не така обаче стоят нещата по въпрос, който наистина стана политически дискутиран в последните месеци – забраната за палатки. От данните личи, че българите по-скоро не подкрепят забрана за разполагане на палатки по плажовете.