Едно излизане от съюза, ще бъде тежест за цяла Европа, заяви Йоахим Гаук

Референдумът във Великобритания за напускането на ЕС, засяга цяла Европа. 
 
„Великобритания е символ на дълга демократична традиция. Нейният глас от много години има тежест и едно излизане от ЕС, ще бъде тежест за цяла Европа”. Това заяви президентът на Германия Йоахим Гаук, който изнесе лекция пред български студенти в Софийския университет на тема: „Германия - България – партньори в Европейския съюз”, предаде БГНЕС.
 
По темата
„Най-доброто нещо от дебата за BREXIT беше самият дебат, защото показ недоволство в ЕС, което е било скрито досега. Този дебат дава импулси за реформа”, според федералния президент.
 
„Независимо как ще приключи дебатът не трябва да се продължава просто напред със следващата точка от дневния ред, а да се прецени как да се продължи напред и трябва да се разговаря с онези, чиито възгледи се различават от нашите”, посочи още Гаук. „Трябва да се изслушваме едни други вместо да се движим в затворени среди. Такъв дебат е важен, защото може да допринесе за самооценката на ЕС”, каза още президентът.
 
По-рано през деня Йоахим Гаук се срещна с председателя на НС Цецка Цачева.
 
„На нас като германци в момента ни трябват партньори, които са надеждни и сигурни. Нямаме полза от това да имаме партньори, които са слаби”, заяви германският президент.
 
Повече от двете събития гледайте във видеата