До сряда вечерта са подадени 319 689 отчета - 229 417 онлайн, 67 589 на място

Агенцията по вписванията за пореден път се оказа неподготвена за огромния наплив на фирми, решили да подадат годишните си финансови отчети за Търговския регистър в последния момент. Пред офиса й се извиха огромни опашки, а сайтът й многократно блокира, пише в. "Сега".

Така подаването на документи отнемаше между 3 и 5 часа. В Търговския регистър са вписани към 810 000 фирми - ЕТ, ООД, АД и т.н, и повечето от тях са задължени да подават отчети, включително и "спящите", които нямат дейност.

По темата

Подаването на документи в последния момент е традиция в България. Миналата година например около 1/10 от фирмите внесоха отчетите си в последните два дни. Тази година социалните мрежи и форумите отново загряха от оплаквания на директори, управители, счетоводители, които неуспешно се "борят" със сайта на Агенцията по вписванията. Оказа се, че системата често блокира, изпраща съобщения за грешки, неочаквано изхвърля потребителя или отказва да приеме електронния му подпис.

На този фон не е чудно, че много представители на фирми за поредна година са предпочели да се редят с часове пред гишета, вместо да се потят на компютъра. Част от тях са малък бизнес и дори нямат е-подпис, а други са опитали да изпратят книжата онлайн, но не са успели.

В София пред Агенцията по вписванията се вият две опашки. Едната е за внасяне на отчетите, а другата - пред банков офис, защото фирмите си плащат за задължението да подават документите и трябва да внесат 40 лева такса за обработването им плюс още 2 лева такса на банката.

Чакането пред банката по принцип може да се спести, защото в салоните на агенцията има ПОС - устройства, които позволяват таксата да се плати с банкова карта. Но се оказва, че терминалите не винаги работят, а служителите не предупреждават хората на опашката, че има технически проблем. И така, ако на човек му дойде редът да внесе отчета, а ПОС-ът не работи, той трябва да се разходи до банковото гише, да почака и там, а после отново да се нареди за подаването на ГФО.

До сряда вечер са били подадени 319 689 отчета - 229 417 онлайн, 67 589 на място.

Изпълнителният директор на агенцията Елена Маркова обясни, че опашките са се образували в последните два дни, и помоли гражданите за търпение. Тя посочи, че в момента работят 17 гишета - двойно повече от обикновено, а обработката на един годишен финансов отчет отнема по 4-5 минути.