Това стана, след като Андреа Лийдсъм се отказа от надпреварата

Кандидатката на поста председател на британската Консервативна партия и за премиерския пост в Обединеното кралство Андреа Лийдсъм се отказа от надпреварата с Тереза Мей

По темата

Зам.-министърът на енергетиката Лийдсъм изоставаше сериозно от съперничката си – вътрешния министър Тереза Мей. При предишния тур на вътрешно партийното гласуване Мей получи 199 гласа, а Лийдсъм – 84.

Допитвания до общественото мнение също сочат, че Мей е безспорен фаворит за двата поста. През последните дни Лийдсъм си позволи нетактични забележки по адрес на Мей. Лийдсъм заяви пред в. „Таймс”, че тъй като има три деца е по-подходяща за поста от бездетната Мей. Изказването й предизвика вълна от негодувание в политическите среди и медиите и се наложи по-рано днес Лийдсъм да се извини на Мей.

Изборът на лидер на Консервативната партия се извършва по пощата сред 150 000 членове на торите, които са твърдото ядро на консерваторите.

Председателят на партийния комитет Греъм Брейди направи изказване минути, след като Андреа Лидсъм се оттегли. Веднъж определена официално като лидер на консерваторите, Мей автоматично ще стане нов министър-председател на страната. Брейди не уточни кога точно тя ще поеме двете роли, но заяви, че процесът ще приключи „много скоро“.