Вижте реакцията на Земеделското министерство

Директор на горско стопанство отправя закана срещу служител, който подава жалби за нарушения в горите и те стигат до NOVA телевизия.

Лесничей сигнализира за нарушения при сеч, включително и за незаконна сеч. Той забелязва, че фирма извозва дървесина в дъждовен ден по кални пътища, а това е забранено със заповед на министъра на земеделието и причинява замътване на реките.

По темата

Мъжът получава предупреждение да внимава с жалбите и сигналите. Директорката на Държавното горско стопанство в Габрово Тони Тодорова му казва, че трябва да внимава „да не настъпи котето”.

В ефира на „Здравей, България” зам.-министърът на земеделието и храните Георги Костов заяви, че Тодорова трябва да си подаде оставката. „Тя си отива, настъпила е котето”, каза той.

Зам.-министърът коментира и разследването на Марина Николов за скъпите коли на горските. Разказахме ви за една обществена поръчка за скъпа хибридна кола под наем с държавни пари – 72 000 лв. годишно.

„Когато се заобикалят някои правила, последствията са видими – след като министърът на земеделието Десислава Танева докладва на премиера, въпросният шеф Иван Недков беше освободен”, каза Георги Костов.

„Кола за 72 000 годишен наем не е взимана. Не сме харчили подобни средства. Обявявана е такава обществена поръчка и е свалена по-късно. Проверката на инспектората показва, че тя наистина е свалена. Имало е проблеми в сайта, който е бил в реконструкция. Вярвам на това обяснение. Има писмени заповеди, които показват, че на 11 ноември 2015-а обществената поръчка е прекратена. Не е наеман автомобил”, категоричен е зам.-министърът.

„Ръководството заобикаля правилата, като взема за наем от 1600 лева на месец автомобила. Основанието им е, че имат коли в ремонт. Колата е ползвана за шест месеца. Аз видях автомобила на 21 юни тази година и следващата седмица договорът беше прекратен, тъй като докладвах и направихме проверка”, каза още той.

„Когато съм виждал Иван Недков в моя кабинет, не съм виждал с какъв автомобил е дошъл. Никой в министерството не е падар”, подчерта Костов.