Детето на 9 месеца беше заключено 30 минути при 30 градуса температура

По темата

9-месечно бебе беше изоставено над половин час само в кола от майка му. Този случай се е разиграл на централен паркинг в Русе посред бял ден. Детето е било спасено благодарение на намесата на служители от паркинга и полицаи, които са разбили стъклото на колата, за да го извадят на въздух. Момченцето е отнето от майката за един месец.

Вчера следобед Таня Попова паркирала колата си в центъра на Русе. Оставила бебето си на задната седалка.

„Не съм безотговорна майка”, каза тя и обясни, че не е искала да буди детето си и не е искала да го води с нея в сградата на Здравната каса. Помолила охраната на паркинга да го наблюдава.

Температурата навън в този момент била около 30 градуса. А в затворената, оставена на слънце кола, бързо станало много по-горещо.

Димитринка Славова, служител на паркинга, обясни: „Вътре в колата бебето плачеше. Естествено, че ще се изплаша, то беше на слънце, цялото запотено и се обадих заради сигурността на бебето”.

Екипи на "Спешна помощ и полицията разбили прозореца и извадили момченцето. То е откарано е в русенската болница и е в добро състояние. Майката Таня е лекар. Има четири деца. По-големите са при баща си. По-малките са от друг мъж, с когото в момента води дела за бащинство. Тя подозира, че всичко е  нагласено.

Със случая вече се е заел отдел „Закрила на детето“. Детето е настанено в институция за един месец.

„През това време ще се извърши съответното проучване за предприемане на следващи действия”, обясни Цветелин Симеонов от дирекция „Социално подпомагане” в Русе.

От регистрите на „Спешна помощ” стана ясно, че преди месец и половина Таня отново оставила бебето си само в колата. Отново на платен паркинг.

Колегите ѝ от Лекарския съюз се заканиха, че ще искат отнемане на правото ѝ да практикува професията си.

Оказва се, че подобни случаи изобщо не са рядкост и са причина за стотици смъртни случаи в световен мащаб. Само в Съединените щати за последните 10 години са починали 380 деца, заключени в автомобили в горещините.

През миналата година са загинали 24, от които 12 бебета до една годинка. Над половината са забравени в колата от своите родители.

Около една трета сами са влезли да си играят в автомобила, а 17% са били умишлено заключени в колата. 

Репортер: Николай Василковски, Наталия Йорданова