Не сме намалили риска от наводнения заради забавени планове и дейности

България е заплашена от наказателна процедура от ЕК и спиране на средства по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. Причината е, че страната ни не е изработила планове за
По темата
управление на риска от наводнения и на предварителните условия от Споразумението за партньорство. Това е един от най-важните изводи в одит на Сметната палата. 
 
Друг важен извод е, че не са изпълнени и значително са забавени основни дейности по проекта, поради което са необходими допълнителни пари от държавата за приключването им след края на програмния период.
 
Приемането на планове за управление на риска от наводнения е заложено в Споразумението за партньорство на Република България 2014-2020 г. като предварително условие, от което зависи финансирането на дейностите.
 
Проектът е стартирал твърде късно, посочват от Сметната палата. Проблем била и липсата на опит при изпълнението на такъв сложен проект. Сред другите причини са лоша координация и неефективни мерки срещу забавяне и неизпълнение на проектните дейности. Не е извършена и екологична оценка. Поради всичко това в края на ноември 2015 г. се общият бюджет на проекта е бил намален с около 7,9 млн. лв. - на около 12,1 млн. лв.
 
Освен че се удължава срокът за изпълнение на проекта (след 31.12.2015 г.) се налага от бюджета на МОСВ да бъдат отделени малко над 3 млн. лева. Причината е, че забавянето на провеждането на процедурите и сключването на договори е довело до невъзможност част от средствата да бъдат изплатени със средства по ОП “Околна среда” 2007-2013 г., защото срокът на допустимост на разходите по нея е до края на 2015 г.