Това предвиждат експерти

По-ниски лихви по кредити и незначително повишаване на цените. Това очаква страната ни, ако реши да замени лева с еврото, прогнозират икономисти. 

По темата

Всяка година бизнес средата в България гони хиляди в чужбина. На тяхно място обаче кани стотици от чужбина. Един от тях е Марио Монтесора от Генуа. Вече 5 години той държи малко италианско бистро в центъра на София. В петък по обед всички маси са заети.

„България  е една вълшебна земя. Всички чужденци, които идват тук, мислят това”, убеден е Марио. Според него обаче вълшебството може да се стопи, ако България въведе еврото. Той помни печалния италиански опит от зората на Милениума. „Всичко, което струваше 1000 лири, което е един лев, за един ден поскъпна двойно. Трябва да се пази суверенитета на националната валута”, заяви той. 

Мултинационалната клиентела в бистрото споделя същите опасения.”Италианците, въвеждайки еврото, направиха голяма грешка. Хлябът тогава струваше 500 лири. След като въведоха еврото, стана 4 пъти по-скъп”, коментира Саверио Спортели. 

 „България не бива да приема еврото. Мисля, че то е токсично за държавите”, убеден е Фанис, който идва от Гърция.  Тясно запознатите с българската финансова действителност обаче са категорични, че пред страната ни такъв инфлационен риск няма. Пази ни дисциплината на валутния борд и фиксирания курс от 1,95 лева за едно евро. 

 „Аз смятам, че с този курс ще влезем в еврозоната и всички цени, които имаме, просто ще се урегулират спрямо това”, коментира бившият министър на финансите Симеон Дянков. 

Ако това се случи, билетът за градския транспорт в София от 1, 60 лева би трябвало да стане около 78 евроцента. Повишение на цените се очаквало именно от неизбежното търговско закръгляне нагоре.   „Това е минимален ефект и той е само първоначален”, убеден е Дянков. 

Левият финансист Румен Гечев обаче не е чак такъв оптимист. „Ако Западът се съгласи покупателната способност на лева да е по-голяма, отколкото заслужава, някой трябва да плати разликата. Това ще бъдат данъкоплатците от Германия, Италия и Франция. Аз съм скептичен, че те ще се съгласят”, коментира той.

Решението за това било чисто политическо. На този етап - с две неизвестни. Иска ли ни Еврозоната и искаме ли ние в Еврозоната. „Ако България влезе в Еврозоната, тя ще изгуби част от своя паричен суверенитет”, смята Гечев. Дянков обаче е убеден, че предимствата от влизането в Еврозоната са повече от недостатъците. 

В едно обаче и двамата финансисти са съгласни - че е време България да скъса с валутния борд,  защото бил като финансова усмирителна риза - гарантира, че няма да скочиш от шестия етаж, но си оставаш в лудницата.

 

 

По- ниски лихви по кредити и незначително повишаване на цените. Това очаква страната ни, ако реши да замени лева с еврото, прогнозират икономисти.