Страната ни трябва да плати близо 1 милиард и 300 милиона лева за реакторите

Милиардите за АЕЦ „Белене” - водеща тема в парламента. Депутатите обсъждат решението Националната електрическа компания да се издължи на руската страна за поръчаните два реактора.

Депутатите днес трябва да решат дали държавата да отпусне безлихвен заем на Националната електрическа компания в размер на 646 млн. евро. Този заем ще бъде използван за погасяването на дълговете на НЕК към „Атомстройекспорт” и изгради два от реакторите за АЕЦ „Белене”. Парите са дължими след решението на Арбитражния съд в Женева. 

Енергийният министър Теменужка Петкова заяви в залата, че всеки ден отсрочка струва на държавата около 300 000 лева, а за три дни лихвите, които се трупат, са около 1 млн. лв. допълнително.

По темата

БСП казаха, че ще дадат съгласието си да платим заема към „Атомстройекспорт” срещу условието, че проектът АЕЦ „Белене” ще бъде рестартиран.

А по темата за бежанците в парламента изненадващо дойде зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев, който обясни, че 160 млн. лв., които бяха договорени в Братислава за България, по темата бежанци, ще бъдат изразходвани целево от държавата. Като предстои до 1 година да бъде закрит един от центровете за бежанци в София, без да се уточни за кой от центровете става въпрос.

Припомняме, че през последните дни напрежение се създаде около центъра в „Овча купел”, а преместването му извън столицата ще струва около 5 млн. лв. от този заделен бюджет от 160 млн. лв. от Европейския съюз.