Вот на недоверие в днешните условия е изцяло популистко като действие и решение, смята той

„В кампанията за генерален секретар на ООН имаше едно вътрешно противопоставяне в страната. Всеки се стремеше да изрази негативната си позиция относно номинациите. И когато  двама се карат и вътрешнополитическият проблем излиза извън пределите на страната, сами разбирате, че всичките носим до някъде вина за това, че не се консолидирахме. И нямаше тази единност по нашата номинация”, заяви в Народното събрание председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

По темата

Той смята, че в тази кампания имало едно вътрешно противопоставяне в страната ни и всеки се стремил да изрази негативната си позиция относно номинацията на Ирина Бокова, в последствие и за Кристалина Георгиева.

„Да не се забравя, че взимането на това решение е геополитика между великите сили. България искаше да се възползва от това, което беше направено като анонс, че следващият генерален секретар на ООН ще бъде от Източна Европа”, допълни той. 

„Смятам, че трябва да бъдем разумни и да отдадем заслуженото за качествата на Ирина Бокова и на Кристалина Георгиева. И едната, и другата към настоящия момент продължават да изпълняват функциите си на позициите, на които са в ЮНЕСКО и в ЕК и им желаем успех”, каза той.

Председателят на ГЕРБ е на мнение, че вземането на това решение е геополитика между великите сили и от тази гледна точка България е искала да се възползва от това, което е било направено като анонс преди години - че бъдещият секретар на ООН ще бъде от Източна Европа и ще бъде жена.

Според Цветанов вот на недоверие в днешните условия е изцяло популистко като действие и решение

И днес пак имаше проблем с кворума в парламента. От втория път и след половин час почивка, в 9:30 часа, управляващите успяха да съберат 122 регистрирани в залата депутати, за да започне заседанието. Първият път се регистрираха само 108. В нея не участваха народните представители на БСП, които бяха в залата и част от депутатите на ДПС.

Лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов призна, че кворумът е отговорност на управляващото мнозинство. Запитан дали до изборите управляващите ще работят на ръба по този начин, той отговори, че ще трябва да са дисциплинирани.

Стана ясно, че две седмици до президентския вот заседания в парламента няма да се провеждат. Но депутатите трябва да се събират в комисиите.