Новост в бюлетината е празното квадратче „Не подкрепям никого”, поясни говорителят на ЦИК

Новото в бюлетината на тези избори е, че най-отдолу ще има празно квадратче „Не подкрепям никого”. Гласът, отбелязан в него, ще се брои за действителен и няма да се отрази в процентите на кандидатите. 

По темата

„Според мен няма да има драматичен ефект от това нововъденеие. Тоест избирателната активност няма да се различава рязко от традиционната за президентски избори”, обясни в „Здравей, България” говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Във връзка със слуховете, че ще има глоби за тези, които няма да отидат да гласуват на изборите, той уточни, че те са неверни.

„След две последователни неявявания на избори от един и същи тип обаче, ще бъдем отписани от избирателните списъци”, поясни Томов.

„Относно процедурата да се събират подписи в подкрепа на дадена партия, наистина има странни и некоректни подписки – например в тях има починали хора. Не искам да приемам, че подписването в такава подписка крие някакви рискове за здравето. Вероятно причината да се появят там е друга. По принцип има смисъл в идеята, когато партия отиде на избори да има някакви доказателства за това че е популярен и се приеме от гражданите. Друг е въпросът дали това е най-уместният начин да се провери това”, коментира още говорителят на ЦИК.

„Гражданите, които се проверяват на сайта на ЦИК, ако установят, че личните им данни са използвани неправомерно, могат да се обърнат със сигнал или жалба до Комисията за защита на личните данни. Ако се обърнат към ЦИК, ние ще препратим техния сигнал на комисията, защото тя е компетентния орган”, поясни Томов.