Ще се проверяват изправността на фаровете, чистачките, устройствата за почистване на стъкла, гумите

От утре, 1 ноември, започва акция „Зима”. И тази година тя ще включва три етапа. Първият - от 1 до 10 ноември - ще бъде насочен безопасността на велосипедисти и каруци.

Във втората фаза - от  11 до 20 ноември - на фокус ще бъдат пешеходците и толертността на шофьорите към тях. А в третия етап - от 21 до 30 ноември - ще се следи за техническата изправност на превозните средства и безопасността на шофьорите и пътниците в автомобилите. Ще се проверяват изправността на фаровете, чистачките, устройствата за почистване на стъкла, гумите. 

Във всеки етап ще има и засилени проверки на КАТ.

Дали сме подготвили автомобила за зимата катаджиите ще проверяват след 20 ноември. Тогава ще се налагат и глоби за неизправни чистачки, светлини, парно и гуми. Тази година са обявени и три дни без жертви на пътя:  2 ноември - за велосипедисти, 16 ноември - за пешеходци и 30 ноември - за водачи и пътници. Традиционно на 20 ноември ще се почете паметта на жертвите от катастрофи в цялата страна.

 В 42 сервиза на Съюза на българските автомобилисти (СБА) от 1 до 11 ноември ще се провеждат безплатни профилактични прегледи.

В повечето държави в ЕС зимните гуми не са задължителни, но има и изключения. Използването на зимни гуми е разписано в закон в Естония, Финландия, Латвия, Словения, Хърватия и Швеция. Държавите, в които зимните гуми са задължителни, ако това налагат метеорологичните условия, са Германия,  Австрия, Люксембург, Норвегия, Словакия и Чехия.

Важно е да се знае, че в Германия например гуми с шипове, които могат да повредят настилката, не са позволени.

Според последните промени в разпоредбите в Румъния от тази зима управление на превозно средство по обществени пътища, покрити със сняг или лед без зимни гуми, също се счита за нарушение.

Повече детайли за другите страни в ЕС може да видите на сайта на Европейски потребителски център – www.ecc.bg (https://goo.gl/W2fJJn). Информацията е събрана и обобщена от мрежата от Европейски потребителски центрове в съответните страни в ЕС, Норвегия и Исландия.