Иванка Димова е принудена да работи на две места, за да може синът ѝ да учи

Повече от 2000 учени от БАН протестираха във вторник с искане за по-високи заплати. Една от протестиращите беше Иванка Димова, която е химик, но работи и като акушерка в „Майчин дом”, за да издържа сина си

По темата

„Работя от 30 години в БАН. Много трудно се работи, защото от 90-а година насам средствата, които се получават за експериментална работа, са много малко. Апаратурата също е недостатъчна. Има отделни помещения, които са реновирани, но останалите са в окаяно състояние”, обясни в „Здравей, България” Иванка Димова.

Въпреки това тя заяви, че учените успяват да се справят в тежките условия на труд.

„По принуда се върнах в „Майчин дом”, защото синът ми трябва да завърши образованието си. Той е на 23 години, дипломиран бакалавър. Трябва да продължи образованието си и да завърши магистратура”, разказа Димова.

„Унизително е заплатата ми да е 420 лева. Аз съм положила 48 изпита, за да стана инженер. И да получавам колкото чистачка, не е нормално. Принудена съм да работя на две места, за да може детето ми да учи”, казва тя.

От нощна смяна в „Майчин дом” сега тя трябва да отиде на работа и в БАН.

„Съжалявала съм много пъти, че останах в България. Много колеги отидоха в чужбина и се реализираха. Купиха си жилища и образоваха децата си там. Въпреки това съм възпитала децата си да са родолюбци. И двете ми деца не искат да напуснат родината си”, казва Иванка Димова.