Каква е причината за паузата в инвестирането?

Приемането на държавния бюджет за следващата година вече започна ударно. Законът ще мине през 17 комисии за два дни, преди да стигне до пленарната зала. Рискът да не бъде приет, обаче, остава. Което сериозно притесни и бизнеса.

Бизнес на изчакване ще виждаме в следващите шест месеца, до година, предупреждават предприемачите. Въпреки че не им се иска, фирмите ще спрат с разширяването на бизнеса и с назначаването на нови хора.

В този цех за алуминиеви врати и прозорци 20 на сто от продукцията отива за обществени поръчки за саниране, а точно държавните пари сега са най-несигурни. Затова: пауза в инвестирането!

Лихвите по депозитите бележат рекорден спад

Преди да бъдат продадени алуминиевите врати на бизнеса ще почакат политическите врати да бъдат отворени за ново управление.

„Със сигурност ще има голямо сътресение на пазара. Никой няма да посмее да похарчи средства, всеки ще гледа да изчака по-спокойни, по-стабилни времена”, коментира Станислав Балински, собственик на фирма за производство на алуминиева дограма.

Фирмата на Станислав участва в обществени поръчки, които сега чака да спрат. Или поне да се забавят.

„Минимумът ще бъде 30-40-50% спад в обема на работата”, изчислява още Станислав Балински, собственик на фирма за производство на алуминиева дограма.

Ще спасят бизнеса без уволнения. С възможно най-малко разходи и по-малка печалба. Надяват се временно. И според икономистите застой ще има.

Край на банковата тайна за граждани на ЕС в Швейцария

„Бизнесите могат да си вдигнат плановете, както стана през 2013 г., на трупчета, докато изчакат да видят как ще се развие ситуацията”, коментира икономистът Георги Ганев.

„Държавата спира да работи за няколко месеца. Инфраструктурното строителство, където се изпълняват обществени поръчки, еврофондовете”, казва Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

Изостреното внимание в икономиката идва заради политиката.

„Ние нямаме право повече самостоятелно да управляваме като водеща полическа сила”, казва Владислав Горанов, министър на финансите в оставка.

Но разчетите за година ще бъдат защитени, увери Горанов.

„Няма да изтеглим бюджета, текат дебати, итнересно ми е, да сме в оставка и да защитаваме рамка, която друг ще изпълнява”, добави Владислав Горанов, министър на финансите в оставка.

Според бизнеса, най-добре Бюджет 2017 да се приеме така, както е внесен, а ако се налага догодина новото управление, което и да е то, да го осъвремени. Най-страшното: празни обещания.

„В един парламент, в който никой не носи изпълнтелната власт, може да се направят доста бели”, коментира още Владислав Горанов, министър на финансите в оставка.

И втората пряка опасност: данъците.

„Постъпило е предложение на БСП за премахване на плоския данък”, обяви Владислав Горанов, министър на финансите в оставка.

„Да вземем от богатите и да дадем на бедните, но става така, че взимаме от работещите, за да дадем на мързеливите”, на мнение е Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

Експертите предупреждават за нови заеми догодина, ако политиците решат да харчат по-смело, за да се харесат на хората.

Как бизнесът ще понесе оставката зависи и от депутатите. Ако те вземат разумни решения за бюджета догодина, фирмите по-бързо ще забравят за несигурността преди и след избори.

Повече по темата гледайте във видеото.