Манолова се надява внесените промени да послужат като основа за обсъждане по време на дебатите

По темата

Мая Манолова и хората на Слави Трифонов - с общ законопроект. Омбудсманът подготви предложения за промени в Изборния кодекс и заедно с Инициативния комитет ги внесоха в Народното събрание.

Тъй като нямат право на законодателна инициатива, ще чакат някой депутат да припознае текстовете и да ги легитимира в парламента.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА МАЖОРИТАРНИЯТ ВОТ - ВИЖТЕ ТУК

Предложенията са да се въведе мажоритарна система на два тура с абсолютно мнозинство, въвеждане на задължително гласуване, което на практика е факт, и намаляване на субсидията на партиите на 1 лев за получен глас.

„На националния референдум над 2.5 млн. български граждани гласуваха „за” въвеждане на изцяло мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство в два тура”, заяви тя пред медиите.

„Малко не достигна референдумът да стане задължителен пред парламента. Но след внушителната подкрепа на въпросите в референдума аз смятам, че той е задължителен за институциите и политиците. Подготвих и внесох този законопроект, за да защитя волята на гражданите, защото те не могат сами да го напишат. Очаквам партиите да внесат свои законопроекти за промяна в ИК, за да се приемат най-добрите текстове”, каза Манолова.

Тя се надява внесените промени да послужат като основа за обсъждане по време на дебатите.

„Имам права на косвена законодателна инициатива – да направя предложение, което е в защита на българските граждани”, каза тя.